Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Пет ключови извода от изследването ‘‘Барометър за здравословен дом 2015’’

Без здравословен дом, няма здравословен живот. Свежият въздух и изобилието от дневна светлина вкъщи са двата изненадващи първенеца в запитване до европейските граждани за това какво според тях е най-важно за здравето. Резултатите са от новото проучване The Healthy Homes Barometer („Барометър за здравословен дом“) на VELUX.

Избягвайте цигарите. Правете физически упражнения. Приемайте богато количество плодове и зеленчуци. Годините обществено обсъждане по темата са запознали европейците с тези важни насоки за здравословния начин на живот. Въпреки че темата е отскоро в обществените дебати, европейците все пак са оценили, че живеенето в здравословен дом е от съществена важност.

Това е изненадващото заключение от ново проучване сред 12 000 европейци от 12 държави. Проучването е най-голямото правено досега, което маркира възгледите и нагласите на европейците във връзка със здравословния дом.

Пет ключови извода се открояват като резултат от изследването.

Европейците желаят здравословни домове

Хората правят повече от 20 000 вдишвания на ден и прекарват около 90% от живота си в затворени помещения. Условията на живот с достатъчно дневна светлина подобряват здравето, благополучието и като цяло производителността на обитателите, а децата подобряват способността си за учене с до 15%. От тези резултати става ясно, че здравословният живот е тясно свързан с вътрешния климат на помещенията. На въпроса какво е важно за тяхното здраве голяма част от европейците отдават най-голямо значение на два фактора: чистия въздух и дневната светлина.

velux_indicator2

Редица научни изследвания сочат, че комфортната и здравословна вътрешна среда е тази с достъп на свеж въздух и дневна светлина.  Барометърът за здравословен дом 2015 разкрива един забележителен факт, че европейците свързват здравословния живот с домашната обстановка.

Според европейците добрият сън през нощта е най-важният фактор за здравословен живот. По-изненадващо е обаче, че те смятат свежия въздух и слънчевата светлина за по-важни за тяхното здраве отколкото отказването от тютюнопушенето или избягването на вредни храни. Те дори наблягат повече на свежия въздух в затворените помещения, отколкото на консумирането на много плодове и зеленчуци.

Когато проветрявате давате достъп на свежия въздух, а заедно с това идват и други ползи: повишавате комфорта в дома и правите вътрешния климат по-здравословен, като позволявате на вредните частици от тютюнопушенето или от други продукти да излязат навън.

 Европейците имат нужда от свеж въздух и дневна светлина, за да се почувстват у дома си

здравословен дом

Науката показва, че липсата на свеж въздух увеличава риска от развитие на алергии с до 42%, а закритите помещения без дневна светлина затрудняват способностите за учене на децата. Това обаче не са основните причини поради, които европейците считат за важни чистия въздух и дневната светлина. Вместо това тези фактори са свързани с „усещането за дома“, чувството да сте на комфортно и удобно място.

velux_hhb_18032015-9-готова

 

  Здравословният дом е подценен и непознат фактор за общественото здраве 

Въпреки продължаващата повече от седем години финансова криза и високият процент на безработицата в цяла Европа, пребиваването в нездравословна вътрешна среда се счита за толкова сериозен проблем, колкото и оставането без работа.

Наличието на висококачествен вътрешен климат е от изключително значение за европейците.

Така и трябва да бъде. Последните проучвания сочат, че 80 млн. европейци живеят във влажни домове. Влажните жилища са с нездравословен вътрешен климат, който удвоява риска от заболяване и развитие на астма.infographic-2-13e

65% от всички европейци сушат дрехите си на закрито поне веднъж седмично, а само 28% проветряват помещенията повече от веднъж на ден през зимата, което е необходимо, за да се постигне здравословна вътрешна среда. Въпреки това над 78% от европейците изразяват високо задоволство от качеството на въздуха в настоящите си жилища.

Връзката загриженост – действие е много слаба

Въпреки че европейците са много загрижени относно техния домашен климат, това притеснение не води до промяна на тяхното поведение.

Европейците проветряват домовете си, но го правят предимно през лятото, когато това е свързано с охлаждането на дома. През зимата когато благосъстоянието е компромис между свежия въздух, температурата в дома и разходите за електроенергия проветряването става все по-рядко.

Тези факти означават две неща:

  • неразбирането на ползите от здравословния дом
  • докато връзката, която се прави между лошия вътрешен климат и болестите (астма, алергии и т.н.) е слаба, водещата сила за европейците ще са ниските разходи

По-добрият вътрешен климат в европейските домове зависи от нарастването на информираността и здравословните навици на обитателите им. Разбира се, от ключова важност са съвременните решения на строителните и архитектурни компании.kragche_red

  

  Европейците са склонни да действат, ако това се отплаща

Европейците се заемат да превърнат домовете си в здравословни. При избора на нов дом те търсят дневна светлина и свеж въздух. Склони са да инвестират, за да превърнат домовете си в по-добро място за живот.

velux_karta

Без здравословен дом няма здравословен живот

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.