Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Пет бързи начина да се сдобием със здравословна мансарда

Повечето сгради се реновират по функционални и енергийни причини, но съществуват и други, също толкова важни предимства, върху които трябва да се фокусираме при адаптирането и създаването на проекта – такива са здравето, благоденствието и удобството. Групата VELUX се обърна към 19 водещи международни специалисти с въпрос: кое е най-важното, което трябва да се има предвид, когато става въпрос за реновирането или построяването на съвършената къща.

Покривни прозорци

През 2013 година Групата VELUX събра 19 водещи световни специалисти от областта на архитектурата, строителството и медицината, за участие в 5 уъркшопа с цел да дискутира и формира насоките за това как да си направим здравословен дом. Следва подбор от най-важните съвети, за които всички членове на групата бяха единодушни.

1. Правилното позициониране на прозорците е от възлово значение за свежия въздух

Никой не може да живее без свеж въздух – същото се отнася и за Вашия дом. Често пъти не можем да усетим замърсителите на въздуха в нашия дом, но те влияят върху нашето здраве и благоденствие. Затова би трябвало нашата къща да ни предостави защита срещу скритите замърсители, които се отделят докато готвим, или които се намират в строителните материали и мебелите.

С правилно позициониране на Вашите прозорци можете да се насладите на предимствата на естествената вентилация, която много бързо ще подобри качеството на въздуха в затвореното пространство на Вашия дом.

Покривни прозорци

2. Точното количество дневна светлина в точния момент

Събуждането с първите лъчи на естествената утринна светлина, достатъчната дневна светлина в течение на деня и нощният мрак са от огромно значение за нашето здраве и удобство. Светлината и тъмнината са ключовите елементи, които поддържат равновесието в нашия вътрешен часовник и синхронизират ежедневния ни ритъм.

Така че инвестицията в прозорци и щори, както и осигуряването на дневна светлина и тъмнина през нощта може да Ви се отплати многократно.

Покривни прозорци

3. Доведете природата във Вашия дом

Животът в близък контакт с природата подобрява настроението, укрепва здравето и намалява стреса. Заради всичко това е необходимо да доведем природата в нашия дом. Когато строим къща, струва си да помислим за поне едно открито или полуоткрито пространство – каквито са терасата, балконът или градината.

Друга опция е да се убедите, че Вашето жилищно пространство предлага прекрасна гледка към небето и обкръжаващата среда. Това също ще вкара природата във Вашия дом.

Покривни прозорци

4. Освободете Вашия дом от стресовия шум

Освен че представляват източник на раздразнение, нежеланите звуци, каквото е например уличното движение, могат да предизвикат стрес и оказват директно отрицателно въздействие върху нашето добро състояние.

Затова трябва да сведем до минимум звуците отвън, например от прекалено шумните съседи, както и вътре, например бръмченето от парното, климатика и вентилацията. През нощта се нуждаем дори и от още по-ниски нива на шума.

5. Поемете контрола над температурата във Вашия дом

Един от най-важните фактори за нашия вътрешен комфорт е избягването на неприятните температури в помещението. Прекарваме 90% от времето в закрити помещения, така че е изключително важно температурите на закрито да следват същия ритъм като тези на открито, които денем се повишават, а нощем понижават.

Телата ни са създадени да следват промените във външната температура, а така автоматично ще получим онова, което ни се струва като най-приятна вътрешна температура.

Покривни прозорци