Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Подпокривни мембрани – Как да удължим живота на покрива – Част I

Подпокривните мембрани (по-точно парни бариери или паронепропускливи фолиа и паропропускливи водонепропускливи мембрани) са задължителна част на днешното модерно строителство.

Подпокривни мембрани

Някога беше прието покривите да се изграждат с два вентилиращи слоя, като единственото изискване към подпокривните мембрани беше преди всичко водонепропускливост, т.е. защита срещу проникването на дъжд и сняг. Затова беше възможно да се използват битумни паронепропускливи покрития, както и други паронепропускливи фолиа.

Съвременният стил на изграждане на покриви, а с това и влагането на топлоизолационни материали и съпътстващи елементи, предполагат използване на високотехнологични материалигарантиращи дълготрайност на конструкцията

 За водната пара и кондензацията

 • Водна пара се появява при изпаряването на вода при всякакви температури (скоростта на изпаряване се влияе от температурата, въздушното течение и наличното количество водна пара във въздуха). При наличие на водна пара протича процес, наречен дифузия на водната пара.
 • Дифузията на водна пара е явление, при което молекулите на водната пара се движат от място с по-висока концентрация (по-високо налягане) към място с по-ниска концентрация (по-ниско налягане) с тенденция към изравняване. Дифузията на водната пара е желателна за подобряване комфорта в жилищното помещение и не предизвиква вредни последствия за строителните елементи, освен в случай на поява на кондензация на водна пара.Подпокривни мембрани
 • Кондензация на водна пара се явява в два случая. Когато въздухът се пренасити с водна пара и когато наситеният въздух се охлади, явлението е известно като „оросяване“. Проблемите на дифузията и кондензацията на водната пара са директно свързани с паропропускливостта на материала.

OСНОВНА РОЛЯ НА ПОДПОКРИВНИТЕ МЕМБРАНИ

 • Парна бариера – предотвратява рязкото проникване на водна пара от отопляваното помещение в покривната конструкция, където може да кондензира.

  Ако използвате подпокривното пространство като място за живеене (а не като необитаем таван), с ежедневното си пребиваване в него и с всички ваши дейности създавате водна пара, т.е. влага (готвене, къпане, гладене, пране, сушене на дрехи и пр.).

  Когато влажният и топъл въздух от вътрешността на помещението преминава през кухините и пукнатините в конструкцията към по-студените зони на обекта, водната пара в него може да се превърне във вода. Тази кондензация представлява идеална среда за гъбички и мухъл.

  Подпокривни мембрани

  В зависимост от мястото, размерите и дълбочината на проникване строителните елементи, които се намират в непосредствена близост до това място, могат да бъдат увредени. Нещо повече, ако влагата проникне в изолационния материал, изолационните му свойства се влошават в сравнение със сухия материал. Намалените топлоизолационни свойства водят до натрупване на влага в конструкцията, предизвиквайки верижна реакция, която неминуемо води до сериозни щети по нея. Парната бариера контролира този процес и затова се вгражда под изолацията, т.е. от вътрешната страна.

 • Паропропускливата водонепропусклива мембрана – предотвратява проникването на дъжд и сняг в покривната конструкция (водонепропусклива – затова се полага от горната страна на изолацията, от външната страна), но и дава възможност на водната пара, която евентуално е проникнала в покривната конструкция на жилищното помещение, безпрепятствено да премине през нея навън (затова трябва да бъде същевременно и паропропусклива).