Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Дали стъклената вата е безопасно решение за топлоизолиране на Вашето таванско помещение?

История на стъклената вата

Появата на стъклените влакна се свързва с втората половина на ХIХ век. Началото на производството на стъклена минерална вата е поставено през 1938 г. До ’90-та година на XX век, стъклена вата е считана за проблемен строителен материал, попадащ в списъка на канцерогенните вещества, тъй като в някои случаи е съдържала азбест.

В периода до 2009 г. голям брой производители подобряват своите технологии и стъклената вата заема обратно полагащото й се място на незаменим топлоизолационен материал с много добри характеристики, особено подходящ за преградни стени и тавани.

2009 година обаче е революционна – Knauf Insulation стартира производството на ново поколение стъклена минерална вата с ECOSE Technology. По този начин един стар, традиционен продукт добива нов външен вид и започва нов живот, в пълно съответствие с модерните временаecose.

Къде е тайната на новата стъклена минерална вата с ECOSE Technology?

Тя е в технологията на производство!

ECOSE Technology е патентована технология на Knauf Insulation за производство на стъклена минерална вата с помощта на свързващо вещество, което не съдържа формалдехид, фенол, изкуствени оцветители, добавки или акрил.

Това вещество се произвежда от естествени, намиращи се в изобилие в природата  суровини. Функцията му е същата, като на старите свързващи вещества базирани на формалдехид – то свързва влакната заедно като осигурява силата, издръжливостта и еластичността, които се изискват от топлоизолационната индустрия.ecose-tehnologija-1

Как Ecose®Technology допринася за подобряването на качеството на стъклената вата?

Освен най-важното за продукта – имаме пред себе си един напълно естествен материал, ECOSE Technology допринася за редица допълнителни ползи:

 • Ватата е по-приятна на допир (известно е, че стъклените влакна може да предизвикат краткосрочно, леко дразнене на кожата – с ECOSE Technology това явление е намалено до минимум)
 •  По-малко отделяне на прах при разрязване
 •  С неутрална миризма (много изпълнители се оплакват от миризмата на стъклената вата – при ватата с ECOSE Technology този проблем е елиминиран)

Защо е по-добре да се използват продукти, които не съдържат формалдехид?ecose-tehnologija-savrsen-balans1

Въпреки че голяма част от тестовете, проведени от независими експертни лаборатории в много страни показват, че продуктите от минерална вата са незначителен източник на формалдехид в рамките на обема на една сграда и следователно не представлява риск за обитателите или работниците, които се занимават с топлоизолационните дейности, използвайки ECOSE Technology е елиминиран напълно формалдехида като компонент и това води до повишаване на доверието в използването на минерална вата.

Как можете да разпознаете стъклена минерална вата с ECOSE Technology?

Много лесно!

Това е единствената стъклена минерална вата в Света, която има естествен, земно-кафяв цвят! Поради тази причина е опакована в прозрачно фолио и от пръв поглед може да бъде различена от останалите, предлагани на пазара.

Кафявият цвят се получава по естествен начин, без добавяне на багрила и пигменти.ecose-pakovanje-ki-rs-staklena-vuna

Защо тази вата е по-добра от традиционната, жълта минерална вата?

Защото осигурява по-високо ниво на устойчивост в сравнение с останалите стандартни  продукти.

Какво означава това?

Всички продукти на Knauf Insulation по своята същност са устойчиви – съдържат висок процент на рециклирани и/ или възобновяеми материали, като с поставянето им се спестяват стотици пъти повече енергия, отколкото е необходимо за тяхното производство. Продуктите с ECOSE Technology осигуряват по-високо ниво на устойчивост, защото:

 • са произведени от суровини, които се срещат в природата и / или рециклирани материали и суровини, свързани с използване на био технологията, несъдържаща формалдехид, феноли, акрили и без никакви изкуствени оцветители или багрила

 • допринасят за подобряване на качеството на въздуха в затворени помещенията, за разлика от традиционната минерална вата, тъй като не съдържат формалдехид или фенол. Това е особено важно в помещения, където хората прекарват по-дълго време. Използваната в интериорното пространство минерална вата изпълнява функцията на един вид филтър на въздуха в пространството.

 • имат допълнителното предимство, дължащо се на употребата на новото свързващото вещество, за производството на което се използва до 70% по-малко енергия в сравнение с енергията използвана за производството на конвенционалните свързващи вещества, като по този начин се намалява въздействието върху околната среда

 • намалява се отделянето на вредни вещества по време на производството и в процеса на работа, както и се подобрява общата устойчивост на сградите, в които те се използват

 • конкурентни са по цени с традиционна минерална вата, с това се цели улесняване на пазарната трансформация към по-устойчиво строителство.

Какви сертификати има стъклена минерална вата с ECOSE Technology?

Тъй като ECOSE Technology е създадена през 2009 г., продуктовата гама с новата технология има вече няколко награди и признания, получени в редица страни. Най-важните от тях са:

Златен сертификат Eurofins–Март 2010 г.

Eurofins Indoor Air Comfort GOLD – Златен серификат за качество на въздуха. Eurofins Indoor Air Comfort сертификационна програма съчетава критериите на задължителните и доброволните разпоредби, установени от националните сертифициращи организации и частни сертифициращи органи, като Blue Angel, M1, AgBB, AFSSET и др.

Ниво GOLD / ЗЛАТЕН удостоверява, че продуктът отговаря на най-високите възможни стандарти за определена група от продукти, свързани с качеството на въздуха в помещенията. То също така гарантира спазването на всеки одит от трети страни, който може да последва.ecose-sertifikati

Blue Angel – Октомври 2010 г.

The Blue Angel потвърждава, че стъклената минерална вата с ECOSE Technology има благоприятно въздействие върху околната среда и има ниски емисии.

Children and Schools Green guard & Formaldehyde free – Април 2011 г.

Сертификатът Children and Schools Green guard & Formaldehyde free притежават материали , които са с ниски емисии и се прилагат в области, където хора, особено деца , възрастни или  хора в неравностойно положение прекарват голяма част от времето си. Такива сгради са  училищата, заведения за социални грижи, здравни институции, домашни и работни пространства.

Сертифицирането се основава на критериите, използвани от:

 •  Американската агенция за опазване на околната среда
 •  Световната здравна организация
 •  Американската агенция за безопасност и здраве при работа (OSHA)
 •  Щата Вашингтон

Списък на всички награди и сертификати можете да намерите тук.GG_IAQC_R_RGB_Logo-300x135

В заключение

Стъклена минерална вата с ECOSE Technology осигурява всички преимущества, с които сте свикнали.

Тя е със запазени отлични качества на топлоизолация, пожароустойчивост – клас по реакция на огън  A1, звукоизолация и механични свойства, като освен това е с по-голяма продължителност на живот и съдържанието на продукта може да бъде рециклирано.