Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

От някогашно таванско помещение до завършен апартамент: Дом, заобиколен от светлина и гледка

Семейство Хубел създава своя нов дом между езерото Маш и гората Ейлънрийд само на десет минути разстояние от центъра на града Хановер. Таванското помещение, собственост на двойката, от която и двамата са учители, не се отличава с нищо по-значимо, освен с рядко срещаната и просторна гледка към небето.

таванско помещение

През 2008-ма година, когато тази пететажна червена тухлена къща в южен Хановер бива модернизирана и жилищните помещения се превръщат в обитаеми апартаменти, тогава и мансардата с площ 230 кв. метра също намира своите собственици. По тяхно настояване, тя е разделена на две отделни помещения: по-голям апартамент за собствено пребиваване, разполагащ се на около 96 кв. м., и подходящ за наематели, по-малък такъв с площ от около 64 кв. м. Двете помещения са проектирани по начин, по който тяхното евентуално повторно обединение ще може да бъде постигнато без големи разноски.

таванско помещение

На почивка у дома

Съобразно с правилата за градоустройство, забраняващи видоизменянето на покривите с капандури или вдлъбнатини, трябваше да бъде намерен компромисен вариант, отговарящ на тези изисквания: щедро остъкляване, което не само позволява отварянето на допълнително пространство в апартамента, но и внася неочаквано голямо количество светлина.таванско помещениеБлагодарение на нея, доскоро тъмният ъгъл на таванското помещение, сега е превърнат в ярко осветена боксова кухня с модерен бар плот и маса за вечеря. „Да, поглед в простора над покривите на Хановер и в силуета на парка на заден фон докато закусваш на кухненската маса, е просто невероятно“, казва Дагмар ентусиазирана. „Чувството е, че все едно си на почивка“.

Жилищно и работно помещение с приказна гледка

Неповторимостта на апартамента е най-очевидна при жилищното и работно пространство, където съчетанието от прозорци, монтирани върху наклонения покрив, осигурява приток на светлина и свеж въздух. Нещо повече – благодарение на страхотната гледка, прозорците в действителност се превръщат в част от стенната декорация: те подчертават детайлите, внасяйки по-цветен щрих и разнообразие към пространството.таванско помещение

Прозорци с централна ос на управление, някои от които могат да бъдат задействани чрез дистанционно. Двуосеви такива, както и допълнителни фиксиращи елементи на VELUX са използвани, за да създадат комбинация с широк обсег, която от друга страна ще внесе още повече светлина в помещението. Като допълнение, те се грижат и за притока на голямо количество свеж въздух, така създавайки една благоприятна и полезна температура. Електрически управляемите външни сенници към покривните прозорци държат силното нагряване и високите температури настрана през летния сезон, докато през същото време пропускат и необходимото количество дневна светлина. Към интериора на дома си, семейство Хубел включва и малка галерия (още използваема като допълнително работно помещение), достъпна чрез изящно метално стълбище, което хармонично се вписва в цялостната концепция на помещението.

Един лесен преход към значително по-комфортен живот

По желание на собствениците, единственият елемент, използван за отделянето на спалнята от останалата жилищна площ, е изработена по поръчка врата със сгъваем механизъм. Резултатът: внушение за едно просторно отворено помещение.таванско помещение

Тази концепция, приложена в дизайна на целия апартамент, е добре изявена при остъклението между работния кът и кухнята, както и при лесния преход от спалнята към банята. Възприятието за обширно пространство в баня е постигнато чрез стъклени елементи и плъзгащи се врати, които разделят обособените части на помещението една от друга.

Категорично енергийно действие чрез модерна топлинна технология?

Уютната топлина през студените зимни дни е подсигурена, благодарение на монтираното под красивия дъбов паркет отопление. „Това ни спести голяма част от подовата площ, иначе нужна за поставянето на радиатори“, казва удовлетвореният Питър Хубел. Вентилационна система за икономична топлинна регенерация е също вградена в подовата настилка, така избягвайки поставянето на натрапчиви тръби.

таванско помещение

И все пак, доволните собственици не биха искали да се лишат от притока на чист въздух, който големите покривни прозорци внасят в стаята. Иновативна подгряваща технология е приложена при управлението на газовото отопление, а резервоарът за гореща вода бива поддържан от система за слънчева енергия – голяма привилегия, що се отнася до икономично енергийно управление.

Дагмар и Питър Хубел превърнаха своя идеал за дом от мечта в реалност, преобразявайки таванското помещение в червената тухлена сграда.
Поглед от високо: галерията предоставя допълнително работно пространство за семейство Хубел.
Луксозна кухня: с модерния кухненски плот готвенето е два пъти по-забавно
Работното помещение е също наситено с голямо количество дневна светлина благодарение на съчетанието от монтирани прозорци VELUX.
Всичко, което разделя спалното от останалите помещения в апартамента, е голяма врата със сгъваем механизъм.
Безкрай от дневна светлина: комбинацията от прозорци на VELUX се простира от пода чак до върха на покрива. Електрически управляемите външни сенници се грижат за осигуряването на благоприятен стаен климат, особено необходим през летните месеци.