Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Как да изградим стена при скатен покрив с малък надзид

В настоящата статия ще разгледаме как бихме изградили мансардното пространство при съществуващ дървен скатен покрив с недостатъчна за нуждите на обитателите височина на надзида по периметъра на покрива.

Изграждането на мансардaта отвътре е директно свързано със състоянието и вида на покривната конструкция. Най-напред е добре да се заложи паропропусклива мембрана непосредствено под дървената конструкция 1, откъм помещението, която да пропуска навън парите попаднали в бъдещия топлоизолационен слой. При теч от покрива тя би предпазила топлоизолацията и затварящите гипсови плоскости 3 от намокряне. Трябва да се предвидят подходящи детайли, които да отвеждат събралата се вода извън жилищната част.

теч от покрива

Фиксират се директните окачвачи на Кнауф 2 към дървените греди на разстояние не повече от 40 см. така както е показано на схемата.

Към директните окачвачи се залага растера на стоманените профили CD, на Кнауф със съответната антикорозионна защита. Избора на профилите зависи от наклона на покрива, разстоянието между дървените греди, вида и броя на плоскостите3, които се залагат и следва да се регулира с разстоянието между директните окачвачи. Между стоманените профили и гипсовите плоскости3 трябва да се заложи непропусклива мембрана от полиетилен с дебелина поне 0.3 мм за предпазване на топлоизолацията от парите в помещението.

Монтират се гипсови плоскости Кнауф, по вид подходящ за функцията на съответните помещения – обикновени, огнезащитни, влагоустойчиви, гипсфазерни и т. н. При монтажа стиковането на гипсовите плоскости Кнауф по късата им страна става винаги върху CD профил. Кнауф плоскостите се монтират със съответни винтове на Knauf с дължина според броя и дебелината на плоскостите, а по вид в зависимост от вида на плоскостите.

На пода се полага специална изравняваща лента, която „обира“ неравностите на пода. Върху нея се фиксира UW профил на Knauf 4, който е част от конструкцията стена с едностранна обшивка. Връзката на вертикалната и наклонената стена тип Knauf може да стане по детайл 5. Височината и се определя в зависимост от изискванията за експлоатация.

По описания начин можете лесно да промените мансардното помещение и да го превърнете в по-функционално и удобно за обитаване.