Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Приоритет ли e светлината във Вашия дом?

100248-01_580x220

Дневната светлина

За какво ни е нужна дневна светлина? Например, за да регулираме биологичния си часовник, на който му трябва светлина, за да се чувстваме свежи и отпочинали сутрин и изморени вечер. Но и през деня дневната светлина се отразява на общото ни благосъстояние и настроение. Дневната светлина рефлектира и върху нашата работоспособност. Проучване в Швеция разкрива, че на учениците в стаи без прозорци им е по-трудно да се концентрират и да работят, отколкото на ученици в класни стаи с добра дневна светлина.
Дневната светлина в сградите е комбинация от директна слънчева светлина, небесна светлина, както и индиректна, отразена светлина.

Директната слънчева светлина

 • е част от дневната светлина, която се излъчва директно от слънцето, което блести през прозорците.
 • придава специфичен облик на стаята със силна светлина и ефекти от сенките.
 • прониква в цялата къща особено през пролетта и есента, когато слънцето е ниско.
 • е и тази светлина, която обикновено е най-силна и често изисква ограничаване или затъмняване.

Небесната светлина

 • е част от дневната светлина, която се разсейва и пренасочва от атмосферата. Наблюдава се заедно със слънчевата светлина или самостоятелно (напр. при облачно или мрачно време).
 • придава на стаята мека и плътна светлина, но намалява с отдалечаване от прозореца. Добро практическо правило е да поставите прозорци, пропускащи небесна светлина там, където Ви е необходима много дневна светлина.

stolove

Индиректната, отразена светлина

 • е дневна светлина, която се отразява от външни повърхности – съседни сгради, дървета, поляната, терасата, и т.н., но силата й намалява по пътя.
 • в сградите, светлината се отразява от различни повърхности – под, таван. Помнете, че тъмните рамки на прозорците, мрачният под, таван и стени поглъщат или „крадат“ голяма част от дневната светлина, отразена от стаята.bebe

Тъмнината и депресията

 • Колкото по-мрачен е сезонът, от толкова повече светлина се нуждае организмът ни. Когато няма достатъчно светлина, производството на хормона серотонин намалява, а това на хормона на съня мелантонин, се увеличава в мозъка ни. С други думи, в мрачните зимни дни телата ни се чувстват като, че ли всеки момент ще заспим.

Някои хора са толкова чувствителни към липсата на светлина, че боледуват от зимни депресии. Лекарство съществува: Проучване, извършено в психиатричната болница в Хилерод, Дания, показва, че дневната светлина предотвратява зимните депресии.

Контролирайте светлината и топлината във Вашия дом

С покривен прозорец VELUX получавате 40% повече светлина отколкото с вертикален прозорец.
Но да поканите естествената светлина в жилището си е едно, а да я направлявате ефективно – съвсем друго.
Благодарение на последната ни селекция от специално проектирани щори, можете не само да контролирате количеството светлина във Вашия дом, но също така и посоката, и качеството на светлината.

bebe2

Всеки модел щора има определено предназначени, в зависимост от това дали желаете да омекотите светлината или дори да я блокирате напълно.

Това са единствените щори специално проектирани и произведени, за да подхождат на покривните прозорци VELUX и се предлагат в богат избор от модерни цветове и материи.


Оптимален контрол на светлината и топлината във Вашия дом

shtoti

 • В една спалня е необходим ефективен контрол на светлината, за да се създадат идеални условия за следобедна почивка и удобно спане през ярките сутрини в началото на лятото.
 • Затъмнителните щори VELUX Ви гарантират пълно затъмняване както през нощта, така и през деня. Алуминиевата основа на щорите ограничава излишната топлина през лятото и задържа желаната топлина през зимата.
 • Най-доброто решение за Вашата всекидневна са ролетните щори VELUX, които не се износват бързо, а също така имат и декоративни функции. В допълнение, те омекотяват дневната светлина и се предлагат в широка гама от цветове и разцветки.
 • Венецианските щори на VELUX са идеалното решение за всяко едно помещение с високи нива на влажност като кухни или бани. Модерният дизайн на венецианските щори, отличен с международна награда, гарантира лесното и удобно управление на щората, както и прецизното вдигане и спускане. Посредством плъзгач, Вие избирате наклона на пластинките, като по този начин регулирате притока на светлина в стаята.
 • Римските щори са нов продукт на VELUX. Те предлагат богато разнообразие от нюанси и допълват безупречно интериорa. Подходящи за всекидневни.
 • За да си осигурите ефективна защита от летните горещини, са Ви необходими външни слънцезащитни аскесоари. Сенниците на VELUX спират слънчевите лъчи преди те да са достигнали стъклото на прозореца и да са нагорещили въздуха в стаята, като по този начин Ви гарантират до 80% прохлада.