Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Как да поддържаме домовете си здравословни или защо вентилацияте е важна

Untitled-3

Факти за вентилацията

В нашето ежедневие, най-добрия инструмент за поддържане на здравословен дом е най-простият от всички: чист въздух. В следствие на различните наши дейности като пране, изпотяване, готвене, сушене на дрехи, дишане, ние овлажняваме допълнително въздуха в дома и така той съдържа повече вода, отколкото този навън. Всяко нормално семейство произвежда влажност в размер на около 10 л. вода / ден. Поради тази причина е важно да се отварят прозорците, за да се освободи дома от генерираната влага. И колкото по-ниско е нивото на влажност в нашия дом, толкова е по-малка вероятността от проблеми, свързани с влагата. Ако проветряваме нашите домове поне 3 пъти дневно, ние действително намаляваме риска от проблеми, свързани с повишената влажност. Толкова е просто.

Fresh_air_circle_mockup_vers_2_580-3

Повечето хора твърдят, че въздухът е сух особено през зимата, което не е напълно грешно твърдение. Влажността е относителна. Колкото по-топъл е въздухът, толкова повече вода той може да поеме. През зимата къщите ни са по-топли, отколкото температурата навън. В резултат, нивото на относителната влажност на външния хладен въздух веднага ще намалее в момента, в който влезе в къщата, тъй като той се затопля. Това е добре за дома. Въпреки това, скоро въздухът ще започне усвояване на влажността, генерирана от всички наши дейности и така нивото на относителна влажност на въздуха ще се вдигне отново. Преди да стане твърде висока, ние просто трябва да заменим стария, с нов, свеж въздух отвън. Заедно с няколко рутинни процедури, като например поставянето на капаци на тенджери, по време на готвене, сушене на банята след къпане и т.н. Това ще се превърне в най-лесния и най-ефикасен начин за създаване на един добър и здравословен вътрешен климат в дома.Untitled-1

Знаете ли, че?

  • Дори ако актът на пропускане на свеж въздух у дома е почти инстинктивен за повечето хора, също така е факт, че равнището на проветрение в една средностатистическа къща е често незатоволително.
  • Средно човек приема 2 кг храна и вода на ден, но диша 15 кг въздух на ден (12000 литра).
  • 80 млн. европейци живеят във влажни и нездравословни домове.
  • 6 от 10 са обезпокоени за нездравословното качество на вътрешния въздух.
  • Влажният и нездравословен дом удвоява рискa от развитие на астма.
  • Само 28% проветряват няколко пъти дневно през зимата.
  • 65% от европейците сушат дрехите си на закрито, което е източник на допълнителна влага във въздуха.

 

Какво можете да направите?

Когато отворите прозорците, за да проветрите Вашия дом, застоялият въздух се обменя с чист, в рамките на 5-20 минути.
Когато температурата навън е 10-15° C или по-ниска, влажността на въздуха също ще спадне. Дори и през студените месеци стените, пода или мебелите да загубят малко топлина и скоро те ще си възвърнат първоначалната температура.
Доброто качество на въздуха спомага за предотвратяването на астма и алергии, а като цяло то действа подобряващо на Вашето благополучие и представяне.Untitled-7

Вентилация с покривни прозорци VELUX

VELUX покривни прозорци са първите на пазара, с вградена вентилация – интегрирани с уникална вентилационна клапа. Горният контролен панел за управление  на прозорци VELUX има две функции – едно притегляне позволява основна вентилация през вентилационна клапа, а още едно притегляне – отваря прозорец. Вентилационната клапа осигурява непрекъснат поток от въздух, без да предизвиква течение, дори когато прозорецът е затворен. Това е идеална възможност, когато времето не позволява един прозорец да бъде отворен, вентилация да се извършва, дори когато не сте у дома.Untitled-2

VELUX покривни прозорци с централна ос на отваряне

С VELUX покривни прозорци с централна ос на отваряне, чистият въздух влиза през долната част на прозореца, а застоялият такъв излиза през горната му част, като по този начин се създава ефективна естествена вентилация.

Ventilation_GGU_anim_w180

VELUX покривни прозорци с горна ос на отваряне

VELUX покривни прозорци с горна ос са идеални за лесно ръчно управление и ефективна естествена вентилация.

Ventilation_GPU_anim_w180

VELUX прозорци за плосък покрив

VELUX прозорци за плосък покрив са поставени на недостъпно място, но лесно могат да бъдат управлявани за естествена вентилация чрез панела за управление.

Ventilation_GPV_anim_ny_w180